Choď na obsah Choď na menu
 


Lúžňanský barytón 2014

V Liptovskej Lúžnej sa uskutočnila kultúrna udalosť roka.

 

 

Lúžňanský barytón sa uskutočnil siedmy raz
 
V Liptovskej Lúžnej sa uskutočnila kultúrna udalosť roka.
 
LIPTOVSKÁ LÚŽNA. Podujatie Lúžňanský barytón patrí medzi významné udalosti v obci. V areáli okolo obecného úradu a kultúrneho domu sa zišli dychovky na pravidelnú, už siedmu prehliadku s dnes už známym názvom Lúžňanský barytón.
Nejde o úzko regionálne podujatie, veď od začiatkov v roku 2008 sa na prehliadke pravidelne zúčastňujú dychové hudby z rôznych regiónov, ale aj z Moravy.
Prehliadka Lúžňanský barytón je skutočne kultúrnou udalosťou roka v obci, ale odozvu má aj v Ružomberku. Už tradične na nej nesmie chýbať legendárna ružomberská dychovka Supranka, tento rok to popri nej boli hudby z Tvrdošína, Ordzovian, Lidečka a ďalšie.
 
Nájsť termín je náročné
 
Organizačne je príprava prehliadky pomerne náročná, vyžaduje si spoluprácu aj s obecným úradom. Spolupráca je tradične dobrá, za obec to potvrdil starosta Albín Husarčík, za dychovku prisvedčil jej umelecký vedúci Juraj Mydliar.
Pri príprave treba komunikovať s budúcimi účastníkmi. Ide najmä o to, nájsť dátum, keď sa na prehliadke môžu zúčastniť všetci pozvaní, pripraviť priestor, tribúnu, ozvučenie, hľadisko, občerstvenie a tŕpnuť, či vyjde počasie. Tento rok vyšlo.
Prišlo niekoľko stoviek divákov, nielen domácich. Bola medzi nimi aj kompletná skupina vysokoškoláčok, poslucháčok scénickej a kostýmovej tvorby z Vysokej školy múzických umení v Bratislave.
Zaslúžený spontánny potlesk zaznel po vystúpení mladej dychovej hudobnej skupiny Lúžňanka zloženej zo žiakov Základnej umeleckej školy Petra Michala Bohúňa v Dolnom Kubíne, ktorá má svoju odbočku aj v Liptovskej Lúžnej. Odbočku i mladých hudobníkov vedie učiteľ Stanislav Štrba. Prehliadku uzavrelo tradičné spoločné vystúpenie všetkých zúčastnených kapiel a aj v ňom bolo veľmi dobre počuť mladé tóny.
 
Vysoká hladina dobrej nálady
 
Mladosť je charakteristická aj pre lúžňanskú dychovku dospelých, na čele ktorej bývalého kapelníka Mráznicu vystriedala dosiaľ vari najmladšia šéfka, poslucháčka Akadémie múzických umení v Banskej Bystrici, flautistka Katarína Chlepková.
Zahraničným hosťom prehliadky bola kapela Lidečanka, ktorá sa postarala aj o hudbu do tanca a na počúvanie po skončení prehliadky do neskorých večerných hodín.
„Dobre sa pripravili na Slovákov,“ bolo počuť slová uznania z publika. Pravdivé slová, treba dodať, veď Lidečanka zahrala od slovenských ľudoviek cez tradičný moravský repertoár všetko, čo milovníci dychovky očakávali, zväčša dobre poznali a spevom pomáhali dvíhať už aj tak vysokú hladinu dobrej nálady.
Ešte sa zábava nekončila, keď sa v kultúrnom dome začali prípravy na budúci ročník Lúžňanského barytónu. Zrodila sa tradícia, ktorá si zaslúži, aby sa v nej pokračovalo.


 

                                                                                                                                   Peter Mišák